Про стан організації харчування школярів
Харчування відіграє серйозну роль в питанні повноцінного розвитку і зростання школярів. Воно не тільки сприяє загальному зміцненню організму дітей, але також може впливати на їхню працездатність і успішність. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі не лише вберігають дитину від численних хвороб, а й роблять її бадьорішою і уважнішою.
Їжа у школі має бути не тільки корисною, але й смачною і різноманітною. Тому в Україні розгорнуто реформу шкільного харчування. Новацій має зазнати не тільки склад шкільного меню та рецептури приготування, але й форми організації харчування, рекомендації до обладнання харчоблоків та роботи з постачальниками, а також підходи у формуванні культури здорового харчування у школярів, як наскрізної компетенції Нової української школи.
Станом на 15.01.2025 року за кошти громади харчуються діти різних пільгових категорій:
- 597 школярів, що складає 81,2 % від загальної кількості учнів;
- 115 (99 %) вихованців садків.
За кошти субвенції з державного бюджету у сумі 890,2 тис. грн організоване безкоштовне харчування всіх 304 учнів 1-4 класів, які навчаються очно. Субвенція є одним із кроків реформи шкільного харчування, що ініційована першою леді України Оленою Зеленською.
Потенційно кожна дитина, яка в період окупації перебувала на території громади, може отримати статус «дитини війни». Проте станом на сьогодні 523 школярів із 675 учнів 5-11 класів мають належним чином оформлені документи та скористалися пільгою для харчування безоплатно.
У січні 2025 року вартість шкільного сніданку зросла до 40 грн, що дозволяє виконувати норми калорійності сніданку та урізноманітнити асортимент сезонних фруктів.
ФОТО: у шкільних їдальнях Ріпкинського, Вербицького, Радульського, Ріпкинського ліцею імені Софії Русової та Замглайського ліцею.